Damjanich Lakópark bemutatása

Damjanich Lakópark bemutatása

Damjanich LakóparkNyír-Komplett Kft. fő célkitűzése hogy 10-15 év alatt 950-980 lakást épít fel a Damjanich Lakópark fantázianevű projekt keretében, ligetes beépítéssel.

 

Valamennyi újonnan épített épület alatt parkoló szint készül, általában két megközelítési iránnyal. Ezzel a megoldással elérhető, hogy a sok zöld felület – melynek biztosítását elsődleges szempontként kezeljük – ellenére kb. 500-zal több parkolóhely létesülhet, mint azt az előírások szükségessé tennék. A Kállói út mentén megvalósuló tömbök földszintjén üzleteket alakítunk ki.

Az épületek modern formai megoldásai és anyagfelhasználása, korszerű gépészeti megoldásai elsősorban a fiatal, első lakást vásárló párok, családok számára lehet vonzó.

Az új megoldások alkalmazása azonban nem öncélú. Tervezett lakások energiafelhasználása, s így rezsiköltsége is alacsony lesz. Várunk tehát olyan érdeklődőket is, akik a régi költségesebben üzemeltethető lakásaik helyett keresik az újat, a gazdaságosabbat.

 

A Damjanich Lakópark területén a 2005-ben elkezdett első ütem már megvalósult.

 

1. ütem

Az ünnepélyes átadás 2006. február elsején történt. A maga nemében azóta is egyedülálló projekt az országos médiában, a Duna TV-ben is ismertetésre került. A 115 színvonalas bérlakást magába foglaló épülettömb lakásait 1 hónap leforgása alatt sikerült kiadni. A lakások egyébként akár meg is vásárolhatóak nagyon kedvező feltételekkel 220 eFt/m2 áron, az új lakások megvásárlása esetén igénybe vehető kedvezményekkel, illetve az 5 éves konstrukció is érvényes rá.

 

 

 

 

 

 

A II. ütem 2006. 3. negyedévében indult és 70 lakást tartalmaz.

A parkoló szint 48 állásos teremgarázst foglal magába.

Felette 4 teljes lakószint készült 16-16 lakással, míg a legfelső negyedik emeleten 6 lakás van. A negyedik szint homlokzata az eredeti épülettömeghez viszonyítva visszaugratással készült s így mód nyílt nagyméretű, vonzó panorámájú tetőteraszok kialakítására.

Az épület középfolyosós elrendezésű, kivéve az oldalfolyosós negyedik emeletet.

Az épület fűtése és melegvíz-ellátása korszerű energiatakarékos megoldással a negyedik emeleten elhelyezett kazánhelyiségben gázüzemű fűtő- és melegvíz-termelő berendezésekkel lett megoldva. A mérőegységek a folyosó álmennyezetében kerülnek elhelyezésre, melyek elektromos összeköttetésben Állnak egy központi kiolvasó egységgel, s innen számítógéppel nyerhetők ki a fogyasztási adatok.
Az energiatakarékos fűtési és melegvíz-ellátási rendszer alkalmazása nemcsak üzemeltetési szempontból fontos, de befolyásolja a lakások piaci értékét is különös tekintettel a hamarosan bevezetendő „lakás- zöldkártyára”.

A lakások alapterülete 39,11 m2 és 62,68 m2 közötti.

A III. ütem 2009. év végén került átadásra, 62 lakást tartalmaz.

A lakások fűtésüket tekintve egyedi gázfűtésűek. Az épület homlokzati megjelenésében, és lakás elrendezésében egyezik az előtte megépült II. ütemmel.

A IV. ütem, a maga 58 lakásával 2011. októberében került átadásra.

A lakások szintén egyedi gázfűtéssel kerülnek kialakításra és energetikai besorolásukat tekintve az előírtnál magasabb műszaki tartalmat képviselnek.

Az 5 éves bérleti konstrukció keretein belül kerülnek értékesítésre.

 

 

Az V ütem “10-es jelű épület”, amely 20 lakást, 5 üzlethelyiséget, valamint 1 irodát foglal majd magába 2012 II. félévében kerül átadásra.

A lakások szintén egyedi gázfűtéssel kerülnek kialakításra és energetikai besorolásukat tekintve az előírtnál magasabb műszaki tartalmat képviselnek.

Az 5 éves bérleti konstrukció keretein belül kerülnek értékesítésre.

 

 
 
 

 

 

 

Az érdeklődőket szeretettel várjuk személyesen
munkanapokon 830 és 1600 között Ingatlan Irodánkban:

 

Nyíregyháza Luther u. 5. I/9.


A telefonon tájékozódók rendelkezésére állunk a 42/310-019-es telefonszámon.

 

 

 

A DAMJANICH LAKÓPARK RÖVID ÉPÍTÉSZETI LEÍRÁSA:

(Műszaki leírás)

Az épület monolit vb. Pillérvázas szerkezetű, a Porotherm kitöltő téglafalazatokkal. A födémek szintén monolit vasbeton szerkezetűek.

Az épületnek csak a középső szélesebb szekciója van alápincézve.

Az épület középső tömege az épülő „2”-es jelű épület déli szárnyával párhuzamos, ebben a részben középfolyosóra lettek a lakások felfűzve. A kétoldalról csatlakozó oldalszárnyak a középső tömeg „fél szélességében” folytatódnak, és az itt található lakások függőfolyosóról nyílnak. A két szárny a „2”-es jelű épület északi szárnyával párhuzamosan „törik” a központi tömeghez képest, de a meghosszabbított középfolyosóból kialakuló függőfolyosó ellentétes oldalára került a tömegük.

Az egyes szintek horizontálisan meg lettek mozgatva, az alsó szinteken kialakult rendszert a harmadik emelet szárnyvégi lakásainál kialakított nagyobb alapterületű erkélyek bontják meg, amelyek mellvédjéül szolgáló téglaburkolatú falazati rész -az alattuk lévő szintek lakáshatároló fala- nem emelkedik tovább, ezzel „könnyedebbé téve” az épület megjelenését. A harmadik emelet födémvonalában végigfutó hangsúlyos párkány, illetve a negyedik szint beépítettségének minden irányból való visszahúzása csökkenti az épület tényleges magasságának érzetét. Vertikálisan a függőfolyosók előtt felfutó szerkezeti pillérek és a téglaburkolatú és vakolt felületek váltakozása mozgatja meg a tömegeket.

AZ ÉPÜLET FŐBB SZERKEZETEI ÉS ÉPÍTÉSI ANYAGAI:

SZIGETELÉS: (VÍZ-, HŐ-, ÉS HANGSZIGETELÉS)

 • Vizes helyiségekben, erkélyeken – MAPELASTIC kent szigeteIés ISOLASTIC + KERABOND ( MAPEI ) rugalmas és szigetelő ragasztóhabarcs.
 • Talajvíznyomás elleni szigetelés – 2 rtg. hegeszthető modifikált bitumenes vastaglemez Bitutop PV 4,2
 • Csapadékvíz elleni szigetelés –Bitutop GG 4,6 Solar felső réteggel 2 rtg-ű csapadékvíz elleni szigetelés
 • Lábazati falra egy rtg. bitumenes lemez kerül a téglafalazat alá.
 • Padlószerkezetek hő- és hangszigetelése:
 • Parkolószint födémének alján 7,5 és 5,0 cm vtg. HERATEKTA három rétegű hőszig.
 • Emeleti födémben 2,5 cm vtg. TEL TDPT hő- és hangszigetelő lemez úsztatóréteg
 • Padlás födémen 150 mm összvastagságú TEL UNI és TEL WDF a szükséges páratechnológiai fóliákkal
 • Erkélyek, teraszok alatti fűtött helyiségek felett födémen elhelyezett lépésálló Austrotherm hőszigetelés
 • A homlokzati nyílásáthidalások, koszorúk elé Austrotherm XP szigetelőlapok kerülnek a terveken feltüntetett vastagsággal, nyílásszemöldöknél 3 cm vtg-ban
 • Lábazati hőszigetelés 6 cm vtg. Austrotherm XP vakolható hőszig.
 • Földszinti talajon fekvő padlószerkezetben 5 cm vtg. terhelhető Austrotherm
 • Rigips szerelt falakban TEL hangszigetelés
 • A középfolyosókon lévő álmennyezetek tengelyében függőlegesen elhelyezett 5,0 cm vtg. roskadásmentes nem éghető szálas hőszigetelés gépészeti vezetékek hőszigetelő elválasztására

ALAPOZÁS:

Monolit vb. lemezalap, helyenként fúrt cölöpalapozás vasalt fejgerendával.

TEHERHORDÓ ÉS TÉRELHATÁROLÓ FALSZERKEZETEK:

Kültéri falazatként POROTHERM 38 HS, POROTHERM 30 HS hőszigetelő habarcsba falazva, lakások között POROTHERM 30 hanggátló falazat. A középfolyosón Porotherm 30 N+F falszerkezet hőszigetelő habarcsba falazva. A parkolószinten 30 cm vtg. monolit vb. falazat, liftakna monolit vasbeton.

FÖDÉMSZERKEZET:

Monolit vb. lemez statikus terv szerinti vastagsággal.

LÉPCSŐ:

Monolit vb. lépcsők készülnek gres lapburkolattal, lépcső orsóterében vb. liftakna

VÁLASZFAL:

Porotherm 10 cm vtg. válaszfallap. Garázsszinten 12 cm vtg. km. tégla lépcsőház elválasztó fal.

TETŐSZERKEZET ÉS TETŐHÉJALÁS:

Alacsony hajlásszögű fa szerkezetű szelemenes nyeregtető készül.
Lindab LTP 45 trapézlemez fedés – 087 (sötétszürke) fedéssel.

KÉMÉNY ÉS SZELLŐZŐKÉMÉNYEK :

Gépész terv szerint készülnek. A padlástéri födémről indított acél szerkezetű hőszigetelt, a kültérben Lindab fémlemez oldal- és fedlapborítású tetőfelépítményekkel. A tetőfelépítmények oldalán a „fedlap” alatt körbefutó szellőzősávval.

BÁDOGOSMUNKA:

Lindab PLX 087 lemez sötétszürke

NYÍLÁSZÁRÓ SZERKEZETEK:

 • Homlokzati nyílászárók fehér műanyag tokszerkezettel, Low-e két rétegű hőszigetelő üvegezéssel
 • Kazán homlokzati nyílászárói acél szerkezetűek, Low-e hőszigetelő üvegezéssel
 • Beltéri típus ajtók acél tokszerkezettel, tömör illetve a helyiség rendeltetésének megfelelően üvegezett ajtólapokkal
 • Parkolószint lépcsőházi ajtaja valamint a kazán ajtaja acél szerkezetű Th=1,0 óra nem éghető önműködő szárnybehúzóval
 • Gépkocsilehajtó: szekcionált garázskapuk

OLDALFALBURKOLATOK:

Fürdőszobákban, vizes helyiségekben csempe oldalfalburkolat készül 2,10 m magasságig, illetve a három sor magas csempeburkolat készül a beépített konyhaszekrények mentén.

PADLÓBURKOLATOK:

Melegburkolatként laminált parketta, hidegburkolatú helyiségekben gres lapburkolat készül, használati egységen belül burkolat elválasztó profillal a burkolati csatlakozásoknál. A kültérben fagyálló lapburkolat szigetelő ragasztóhabarcsba fektetve, lakótér feletti teraszokon kent szigetelésen.

ÁLMENNYEZET:

CD tartóprofilokra szerelt függesztett gipszkarton álmennyezet készül a közlekedő terekben. A középfolyosókon az álmennyezetek tengelyében függőlegesen elhelyezett 5 cm vtg. Roskadásmentes, nem éghető szálas hőszigetelést kell elhelyezni gépészeti vezetékek hőszigetelő elválasztására.

BELSŐ BEFEJEZŐ MUNKÁK:

 • tégla és vb. falfelületek vakolva, gipszkarton falak glettelve, diszperziós festékkel festve

TÉRBURKOLAT:

Aszfaltozott szerviz út és parkolók, térburkolókő járda.

KÜLSŐ BEFEJEZŐ MUNKÁK:

 • Homlokzati klinker lapburkolat „Terca cotto”
 • Vakolt homlokzati felületek
  • LB-Knauf Extra szinezővakolat, fehér No. 10
  • LB-Knauf Extra szinezővakolat, palaszürke No. 90
  • LB-Knauf Extra szinezővakolat, hamu No. 91
  • lábazatvakolaton LB-Knauf világosszürke homlokzati festés
 • Acél korlátok Durol zománcfestékkel felületkezelve szürke (222) színben

ANYAGMINŐSÉGEK:

Az épület falai ÉTF 5 minőségű (T50; H4) II. oszt. falazattal készülnek. A 90 cm-nél kisebb hosszúságú falpillérek ÉTF 13 minőségben (T100; H10) I. oszt. falazattal készítendők.

Betonminőségek általában:
 • vasbeton szerkezetek C 16-16/KK
 • beton teherhordó szerkezetek C-12-32/FN
 • vb. lábazati gerenda C 16-32/KK
Betonacél minősége:
 • B 60.40 (nyílbordázott)
 • B 38.24 (sima acél)
Beépített faszerkezetek:
 • I. o. fenyő

VILLANYSZERELÉSI MUNKÁK:

AZ ÉPÜLET:

 • rendeltetése: lakások
 • jele: egyedi terv
 • jellege:
  • fürdőszobák: időszakosan nedves
  • egyéb helyiség: száraz
  • tüzrendészeti besorolása: E nem tüzveszélyes
  • villamos berendezései: helyhez kötöttek, hordozhatók
  • érintésvédelmi rendszer: NULLÁZÁS ( TN ) MSZ 172/1
  • villámvédelmi besorolás: R1-M2-T3-K1-S1 MSZ 274
  • villámvédelmi fokozat: V2c-L3a-F3/x

A VILLAMOS BERENDEZÉS:

 • feszültsége: 3+N 380/220 V, 50 Hz
  teljesitménye: lakások: 10,0 kW (villanytűzhely)
  közös fogy.: 10,0 kW (világítás, lift)
 • beép. összes teljesítmény: 800,0 kW
  egyidejű telj,: 250,0 kW

VILLAMOS FOGYASZTÓK:

 • lakások: ált. háztartási berendezések, világítás, szellőzés
 • közös helység: világítás

FŐKAPCSOLÓ:

A létesítménynek egy lépcsőháza van. A földszinten található az FE főelosztó, amelyben található 1 biztosítós főkapcsoló.

FOGYASZTÁSMÉRÉS:

A létesítmény fogyasztásmérése csoportosan elhelyezett mérőkkel történik.

BETÁPLÁLÁS:

A létesítményt földkábelen keresztül kell ellátni villamos energiával.

SZERELÉS:

A szerelés vakolat alá helyezett vezetékkel lett tervezve. A TV, a telefon és a kaputelefon vezetékeinek egy része aljzatbetonba helyezett védőcsőbe kerül

TV HÁLÓZAT:

Az antennavezetékek részére védőcsövezés készül. A vezetékezést szakvállalattal kell elvégeztetni.

TELEFONVEZETÉK:

A vezetékek részére védőcsövezés készült. A vezetékezést szakvállalattal kell elvégeztetni.

KAPUTELEFON:

Digitális központi egység kerül elhelyezésre. A vezetékek részére védőcsövezés készült, a későbbi fejlesztést is figyelembe véve. A vezetékezést szakvállalattal kell elvégeztetni.

ÉRINTÉSVÉDELEM:

A létesítményben alkalmazott érintésvédelmi mód: NULLÁZÁS ( TN ).

VILLÁMVÉDELEM:

A szabvány nem ír elő kötelezően villámvédelmet, de célszerű az alábbi fokozatú villámvédelmet megvalósítani: V2c-L3a-F3/x.